Back to home
Melkvrij, Taart

Rijstevlaai

Eerlijk gezegd is de rijstevlaai wel mijn old time favoriete vlaai en laats kwam ik er ook achter dat mijn mijn vroeger altijd voor de rijstevlaai koos. Het is nog een wonder dat we al zo lang geen rijstevlaai hebben gegeten. Dus het recept voor rijstevlaai moest er toch echt een keertje komen.

INGREDIËNTEN:

Vulling:
  • 850 ml Rijstemelk + een scheutje
  • 110 gram Suiker
  • 1 Vanille Stokje
  • 100 gram Dessertrijst of Risotto Rijst
  • 1 el Custart poeder
  • 2 Eieren (eventueel 3)
Deeg:
  • 80 ml (Haver)Melk
  • 210 gram Bloem
  • 6 gram Gedroogde gist
  • 1 tl Zout
  • 25 gram Suiker
  • 1/2 Ei
  • 25 gram (Plantaardige)Boter (kamertemperatuur)
Afwerking:
  • 500 gr (Plataardige)Slagroom
  • 5 el Suiker
  • 2 zakjes Slagroomversteviger
  • Pure Chocolade krullen

BENODIGDHEDEN:

BEREIDING:

Vulling:

Snij het vanille stokje doormidden en schraap met een mesje het merg uit de vanille. Doe de rijstemelk, suiker en vanille merg in een pan en breng aan de kook. Als de melk kookt voeg dan de risottorijst toe en laat deze 45 koken minuten.

Meng de custartpoeder in een kommetje met een scheutje melk tot een papje. Voeg deze toe aan de rijstepap en laat het geheel nog eens 5 min koken en indikken. Giet de rijstepap in een schaal dek af met plasticfolie en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur.

Vlaaideeg:

Verwarm de melk in de magnetron tot lauwwarm. Doe bloem, gist, zout, suiker, ei en de lauwwarme melk in een kom en kneed deze met behulp van de deeghaak tot een geheel. Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan het deeg. Kneed het deeg 20 min met de mixer. Leg het deeg in een kom en dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven (hetelucht) voor op 200 graden. Vet een vlaaibodem van 27 cm in en strooi een beetje bloem in de vorm en verdeel deze over de bodem.

Rol het deeg uit op een licht bestoven werkbank tot 3 mm dikte. Bekleed de vlaai vorm en laat deze 5 min staan voordat je de randjes met een mesje afsnijd.

Vulling (deel 2):

Splits de eieren en klop het eiwit stijf en klop het eigeel los. Voeg als eerst het eigeel aan de afgekoelde vullen en spatel vervolgens de opgeklopte eiwit toe aan het geheel. Giet de vulling in de vlaaivorm en bak deze 25 min in de oven. Laat de vlaai een half uur in de vorm afkoelen . Verwijder dan de vorm en laat hem volledig afkoelen.

Opmaken:

Klopt de slagroom met de suiker stijf en voeg tijdens het kloppen de slagroomversteviger er doorheen. Vul een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 15 mm. (gebruik voor planaardige slagroom een kleiner spuitmondje ongeveer 10 mm). Spuit eerst een laag slagroom over de hele vlaai door vanuit het midden een spiraal te spuiten. Spuit vervolgens toeven aan de rand. Strooi de chocolade krullen in het midden over de slagroom.

Maak zelf chocolade krullen door een grote reep chocolade op z’n kop te leggen en met een scherp mes over de chocolade te schrapen.

Lekker smikkelen en geniet van deze heerlijk rijstevlaai.

Liefs Niske

By niskebakt, 4 februari 2021
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Niske

Welkom op mijn bakblog Niske Bakt. Zoals de naam van mijn blog al verklapt ben ik gek op bakken. Ik vind het leuk om heerlijke taarten te bakken. Maar ook ben ik dol op het maken van hartige gerechten. Je kunt dus wel zeggen dat mijn oven thuis geregeld aan staat, met iets lekkers er in.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.