Back to home
Taart

Bokkenpootjestaart

Laat ik maar gelijk met de duur in huis vallen. In deze Bokkenpootjestaart zit geen een bokkenpootje. Huh zal je gelijk denken. Geen bokkenpootjes. Maar waarom heet dit recept dan bokkenpootjestaart. Dat zal ik je vertellen. Deze taart is geïnspireerd op het welk bekende bokkenpootje en de vele bokkenpootjestaarten die er bestaan.

Ik wil daar graag m’n volledig eigen draai aan geven en met de smaken van chocolade en amandel een heerlijke taart maken. Zo zijn de lagen deeg gemaakt van het beslag waarmee je bokkenpootjes maakt. Dus de bokkenpoot helemaal uit elkaar getrokken en weer opgebouwd in een taart. Ben je nieuwsgierig lees dan snel hieronder het recept.

Bokkenpootjestaart Recept

INGREDIËNTEN:

Bokkenpootjesdeeg:
  • 4 Eiwitten
  • 1/4 tl Zout
  • 135 gram Suiker
  • 110 gram Amandelmeel
  • 50 gram Poedersuiker
  • 25 gram Bloem
  • 20 gram Amandelschaafsel
Chocolademousse:
  • 50 gram Suiker
  • 3 ei dooiers + 1/2 ei
  • 250 gram Slagroom
  • 100 gram Pure Chocolade
Amandelvulling:
  • 1/4 recept Banketbakkersroom
  • 100 gram Boter (kamertemperatuur)
  • 30 gram Amandelmeel
  • 35 gram Poedersuiker
Botercrème:
  • 375 gram Boter (kamertemperatuur)
  • 3/4 Banketbakkersroom
  • 55 gram Poedersuiker
  • 1 tl Cacaopoeder
Chocolade slagroom:
  • 20 gram Pure Chocolade
  • 15 gram Witte basterdsuiker
  • 20 + 215 gram Slagroom
Overig:
  • 25 gram Amandelschaafsel
  • Enkele blokjes Pure Chocoloade

BENODIGDHEDEN:

  • Plasticfolie
  • Bakpapier
  • Spuitzakken + spuitmondjes
  • Taartring van 18 cm
  • Taartkarton 18 cm
  • Taart draaiplateau

BEREIDING:

Bokkenbootjesdeeg:

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en teken hierop 3 cirkels van 18 cm. Draai het bakpapier om zodat de getekende cirkels aan de onderkant zitten en zo niet op het deeg terecht kan komen.

Doe het eiwit samen met het zout in een kom en klop deze op. Tijdens het kloppen voeg je er beetje bij beetje de suiker aan toe. Klopt het eiwit vervolgens op totdat deze helemaal stijf is. Meng in een ander kom het amandelmeel samen met de poedersuiker en de bloem. Spatel dit vervolgens in 3 delen heel luchtig door het opgeklopte eiwit en doe het geheel in een spuitzak met een gladspuitmonden van 1,5 cm.

Spuit met de spuitzak 3 cirkels op het bakpapier. Zorg dat je 1 cm binnen de cirkel blijft. Bestrooi de deegplakken met amandelschaafsel en bak de bakplaten 1 voor 1 ongeveer 19 minuten. Laat de deegplakken volledig afkoelen.

Chocolademousse:

Doe de suiker, eidooiers en het halve ei in een hittebestendige kom. Verwarm het geheel au-bain-marie tot 60 ⁰C terwijl je goed blijft roeren met een garder. Wanneer het geheel de 60 ⁰C heeft bereikt haal het dan van de pan af en klop het geheel 8 minuten luchten met de mixer.

Klop de slagroom lobbig en smelt de chocolade au-bain-marie. Voeg een kwart van de slagroom bij de chocola en meng goed door elkaar. Voeg 1/3 van het eiermengsel toe aan chocolade en spatel ook dit tot een glad geheel en daarna de rest van eiermengsel. Spatel als laats de overgebleven slagroom door het geheel.

Opbouwen 1:

Plaats een taart karton op een plank of bord en zet hier de taartring overheen. Bekleed de binnen kant van de taart ring met acetaatfolie of bakpapier. Leg het eerste plak bokkenpootjeskoek op de bodem. Schenk hierop de chocolademousse. Leg nog een plak bokkenpootjeskoek boven op de chocolademousse en druk het even aan. Laat het geheel vervolgens 4 uur opstijven in de koelkast.

Banketbakkersroom:

Maak de banketbakkersroom voor de amandelvulling en voor de botercrème en laat deze volledig afkoelen. Bij elkaar is dit 1x het recept voor banketbakkersroom. Laat afkoelen in de koelkast.

Chocolade slagroom:

Breng de 20 gram slagroom samen met de witte basterdsuiker aan de kook. Giet de warme slagroom over de pure chocolade en roer alles goed door. Voeg de rest van de slagroom er in delen door en laat en 2 uur afkoelen in de koelkast

Amandelvulling:

Verwarm de oven voor op 150 ⁰C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rooster op de ene helft het amandelmeel en op de andere helft het amandelschaafsel voor de decoratie 10 min. Laat beide afkoelen.

Zorg dat de banketbakkersroom al iets op kamertemperatuur is gekomen net als de boter dit om schiften te voorkomen. Mix de banketbakkersroom luchtig met een mixer.

Mix in andere kom de boter luchtig samen met de poeder suiker. Voeg daaraan de banketbakkersroom en als laatste de het geroosterde amandelschaafsel. Doe het geheel in een spuitzak en leg weg tot gebruik.

Botercrème:

Mix ook hier even de banketbakkersroom door als je dat nog niet gedaan had. Mix in andere kom de boter met de poedersuiker luchtig. Voeg daaraan de banketbakkersroom en mix alles tot een geheel. Voeg als laats de tl cacaopoeder aan het geheel toe. Doe de botercrème in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 cm.

Opbouwen 2:

Haal de taart uit de koelkast. Spuit 2 cirkels botercrème op elkaar aan de rand de 2e bokkenpootjeskoek. Vul deze vervolgens met de amandelvulling en strijk het geheel egaal en leg de laatste bokkenpootjeskoek er bovenop. Haal de taartring weg en verwijder het acetaatfolie of bakpapier.

Plaats de taart eventueel op een draaiplateau. Spuit met behulp van de spuitzak de botercrème op de bovenkant en de zijkant, zodat de hele taart bedekt is. Verdeel met een palet mes de botercrème over de taart. Om het strak af te smeren maak je gebruik van een deegschraper.

Decoreren:

Klopt de chocolade slagroom stijf en doe deze in een spruitzak met een spuitmondje van 1,5 cm met een kartelspuitmondje. Spuit toeven slagroom aan de rand.

Hak de blokjes pure chocolade fijn en meng deze ment de amandelschaafsel. Pak een paar grote brokjes chocolade en steek deze boven op de toeven slagroom. Strooi de rest van het geheel in het midden over de taart en klaar is je bokkenpootjestaart.

Lekker Smikkelen

Liefs Niske

By niskebakt, 20 april 2021
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over Niske

Welkom op mijn bakblog Niske Bakt. Zoals de naam van mijn blog al verklapt ben ik gek op bakken. Ik vind het leuk om heerlijke taarten te bakken. Maar ook ben ik dol op het maken van hartige gerechten. Je kunt dus wel zeggen dat mijn oven thuis geregeld aan staat, met iets lekkers er in.

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.